تاریخ : جمعه, 10 فروردین , 1403 20 رمضان 1445 Friday, 29 March , 2024

اخبار داغ

نحوه دریافت مالیات از حساب‌های بانکی افزایش نرخ بهره بانکی به 30 درصد یعنی مقابله با بورس کاهش نرخ رشد نقدینگی در پایان سال ۱۴۰۲ هم افزایی و هم اندیشی بانک توسعه تعاون و سازمان تعاون روستایی در نخستین روز کاری سال جدید آمادگی کامل بانک سپه برای تحقق شعار «جهش تولید با مشارکت مردم» انتخاب «کالانو» و «باجت» بانک تجارت به‌عنوان نوآوری برتر ایرانی اعلام نرخ حق‌الوکاله بانک پارسیان در سال 1403 انعقاد تفاهم نامه میان بانک توسعه تعاون و موسسه آرمان مهر رضوی تامین مالی واحدهای مسکونی نیروهای مسلح به سرعت انجام می‌شود فروش «اوراق ودیعه بانک مرکزی» یک ماهه با نرخ 27.5درصد در بانک پاسارگاد افتخار آفرینی شرکت تعاونی نوآوران لوتوس پیروزی در هشتمین جشنواره نوآوری برتر ایرانی تلاش داریم «سمات» را به مزیت مهم بخش تعاون تبدیل کنیم اعلام اسامی شعبه‌های کشیک بانک پاسارگاد در تعطیلات نوروز سال 1403 اخذ کارمزد ارسال پیامک بانکی از مشتریان نرخ حق الوکاله موسسه اعتباری ملل در سال 1403 فعالیت شعب کشیک بانک توسعه تعاون در روزهای دوم و چهارم نوروز خدمات جدید سامانه متابانک اعطای تندیس پرچم‌دار اقتصاد به سرآمدان اقتصادی کشور انتشار اولین اوراق صکوک نوآوری، گام بلند بانک پارسیان در حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان عملکرد موفق بانک توسعه تعاون در سال سخت شبکه بانکی سومین پویش همدلانه «سفره مهربانی» برگزار می‌شود

5

دلایل افزایش قیمت قیر؛ از رشد قیمت جهانی تا معاملات تهاتری

  • کد خبر : 4304
  • 28 مهر 1400 - 14:18
دلایل افزایش قیمت قیر؛ از رشد قیمت جهانی تا معاملات تهاتری
قیمت قیر در بورس کالا متاثر از قیمت جهانی نفت و اثر آن بر نرخ پایه وکیوم باتوم، قیمت ارز و معاملات تهاتری دولت تعیین می شود از این رو نمی­توان رشد قیمت قیر را در بورس کالا ناشی از رفتار غیر منطقی و غیرعقلانی خریداران و یا رقابت­های غیرمعقول دانست.

به گزارش سرویس بورس و اوراق بهادار افق سرمایه؛ میثم باقری کوپائی عضو هیات مدیره کارگزاری بانک مسکن با بیان این مطلب افزود: یکی از عوامل تاثیر گذار بر روی قیمت قیر، نرخ وکیوم باتومی است که تولیدکنندگان قیر از بورس کالا خریداری می کنند از این رو برای تحلیل دلایل افزایش قیمت قیر ابتدا لازم است تا فرایند قیمت­گذاری وکیوم باتوم را بررسی کنیم.

وی افزود: طبق فرمول قیمت­‌گذاری وکیوم باتوم، هر ۱۵ روز یکبار نرخ محصولاتی همچون نفت خام و دیگر محصولات این گروه همچون نفت کوره، مبنا قرار می گیرد و بر مبنای آن نرخ پایه وکیوم باتوم تعیین می شود، بنابراین وقتی قیمت های جهانی افزایش می یابد، خریداران بر مبنای آن و بر اساس پیش‌­بینی نرخ پایه وکیوم باتوم در دوره یا هفته بعد، وارد رقابت می شوند که این رفتار، کاملا عقلانی و درست است.

این کارشناس بورس کالا گفت: برای مثال در هفت‌ه­ای که قیمت‌­های جهانی ۷ درصد رشد می‌­یابد، خریدار نیز تا همان سقف ۷ درصد در بورس کالا رقابت می‌­کند چون می‌­داند محصولاتی که در تعیین قیمت وکیوم باتوم اثر گذارند افزایش قیمت داشته‌­اند، بنابراین رقابت تا این سطح برایش توجیه اقتصادی دارد.

باقری کوپائی یکی دیگر از عوامل اثرگذار بر روند قیمت قیر را تفاوت نرخ ارز نیمایی و آزاد عنوان کرده و گفت: اختلاف دلار نیمایی و آزاد در تعیین نرخ وکیوم باتوم و قیر موضوع مهمی محسوب می شود چراکه تولیدکننده قیر، وکیوم باتوم را از بورس کالا خریداری کرده و قیر تولیدی را صادر می‌­کند از این رو هر چه اختلاف این دو ارز بیشتر باشد، تقاضا در بورس کالا بیشتر خواهد شد چون قیر محصولی است که بخش قابل توجهی از آن صادر می­‌شود.

وی عامل مهم بعدی را عرضه‌­های تهاتری دولت و وزارت راه دانست و گفت: وقتی پالایشگاهی برای مثال با ۱۳ هزار تن ظرفیت تولید، مجبور می‌­شود هر هفته ۸ هزار تن قیر را با وزارت راه تهاتر کند، تنها ۵ هزار تن از محصول تولید شده خود را در بورس کالا عرضه می‌­کند، قاعدتاٌ این فرایند از میزان عرضه بورس کالا کاسته و منجر به افزایش قیمت می‌­شود.

به گفته این کارشناس بورس کالا، با توجه به موارد مطرح شده، در رفتار خریداران، عکس العمل های غیرعقلانی دیده نمی شود و  سقف رقابتی که خریداران انجام می دهند اعداد معقولی است. به عقیده او رقابت این دو کالا کاملا معقول صورت می گیرد و اینطور نیست که ۵۰ درصد الی ۶۰ درصد رقابت کنند. از نظر او تولیدکنندگان قیر عموماً به میزانی که تا آن لحظه قیمت جهانی افزایش داشته، با یکدیگر رقابت می کنند که امری طبیعی است.

وی در این‌باره گفت: بعضا دیده می شود در معاملات برخی کالاها  رقابت های سنگین و یا رقابت های محدودی صورت می گیرد اما در مورد قیر و وکیوم باتوم، معاملات بر اساس تحلیل درست حرکت می کند.

به گفته باقری کوپائی در این حوزه، هم دلار رو به افزایش است و هم اختلاف دلار آزاد و نیمایی زیاد شده است و هم نرخ های جهانی رو به بالا است ضمن اینکه معاملات تهاتری هم از حجم عرضه هاکاسته است. این باعث می شود قیمت ها رقابتی تعیین شود.

وی در ادامه با تاکید بر اینکه قیمت جهانی عاملی نیست که قابل کنترل باشد افزود: برای انجام معاملات وکیوم باتوم حتی اگر قیمت پایه را برای مثال ۱۰ درصد پایین تر از قیمت جهانی در نظر بگیریم، باز هم تولید کننده قیر به قیمت جهانی و اینکه تا چه اندازه امکان افزایش قیمت در آینده وجود دارد، توجه می کند و بر اساس آن وارد رقابت می شود، بنابراین تعیین قیمت پایه پایین تر از نرخ های جهانی خیلی تاثیرگذار و تعیین کننده نیست.

این فعال بورس کالا در پایان در خصوص معاملات تهاتری دولت و تقاضای وزارت راه گفت: بهتر بود دولت به خصوص در بخش مربوط به پروژه های وزارت راه سریعتر و زودتر اقدام می کرد اما متاسفانه زمانی که نفت در محدوده ۲۰ الی ۳۰ دلاری قرار داشت، پروژه ها اجرا نشدند و الان مجبور هستند با نفت ۸۵ دلاری پروژه ها را اجرا کنند و قاعدتاً در حال حاضر به دلیل رشد قیمت امکان انجام پروژه ها با قیمت‌­های قبلی وجود ندارد.

انتهای پیام/

لینک کوتاه : https://ofoghsarmaye.ir/?p=4304

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

بایگانی شمسی