تاریخ : چهارشنبه, 10 اردیبهشت , 1404 3 ذو القعدة 1446 Wednesday, 30 April , 2025

اخبار داغ

هلدینگ تخصصی انرژی تجدیدپذیر با مشارکت گروه مپنا و بانک‌های ملت و تجارت تاسیس می‌شود آمادگی بیمه آسیا برای پرداخت خسارات حادثه بندر شهید رجایی بازدید ابراهیمی از غرفه شرکت‌های تابعه بانک سپه در نمایشگاه ایران اکسپو 2025 حضور پررنگ بانک سپه در هفتمین نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی ایران پیام مدیر عامل موسسه اعتباری ملل در پی حادثه ناگوار بندرعباس بارگذاری خدمات سرپایی بیمه شدگان صدا و سیما در سامانه های الکترونیکی بیمه سلامت توسعه زیرساخت‌های نظام سلامت تنها با مشارکت آگاهانه مردم به نتیجه می رسد پیام همدلی مدیرعامل بانک تجارت در پی حادثه اسکله شهید رجایی در حوادث سخت همراهتان هستیم . . . شیوه پرداخت یارانه دارو و شیر خشک در سال یکهزار و چهار صد و چهار تغییر خواهد کرد عملکرد بانک پاسارگاد در پرداخت تسهیلات ازدواج و فرزندآوری در فروردین‌ماه 1404 بانک تجارت همچنان پیشتاز در حمایت از جوانان ایرانی پشتیبانی همه‌جانبه از کسب‌وکارها با عرضه پایانه‌های فروشگاهی پیشگیری سطح چهارم اولویت بیمه سلامت در سال جاری است استمرار پوشش بیمه ای کودکان تا پایان سن پنج سالگی از برنامه های جدی بیمه سلامت است رفع سوء اثر چک برگشتی با تأمین مبلغ کسری موجودی امضای میثاق نامه فی مابین شرکت های بیمه آسیا، ایران و البرز، صندوق تامین خسارت های بدنی و پلیس راهنمایی و رانندگی تهران بزرگ بیست خدمت دندان پزشکی تحت پوشش بیمه های پایه است اولین نشست مدیران بیمه پاسارگاد در سال ۱۴۰۴ برگزار شد با «پادچک» بانک پاسارگاد، تبادلات مالی بدون محدودیت را تجربه کنید آگهی دعوت به همکاری در بانک گردشگری-اردیبهشت ماه 1404

5

حال وخیم بازار بورس

  • کد خبر : 45458
  • 19 مهر 1403 - 14:54
حال وخیم بازار بورس
از زمان آغاز به کار دولت چهاردهم، شاخص کل بیش از ۶ درصد کاهش یافته است. اما آیا تنها ریسک‌های سیستماتیک عامل این وضعیت هستند یا تلاش‌های دولت جدید نیز به اندازه کافی مؤثر نبوده‌اند؟

به گزارش سرویس بورس و اراق بهادار افق سرمایه؛ سه ماه از شروع به کار دولت چهاردهم می‌گذرد. دولتی که با روی کار آمدن خود، انتظارات فعالان بازار را بهبود بخشید و بورس‌بازان نیز با استقبال از رئیس‌جمهور، فرش سبز زیر پای او گستردند. اما از آن زمان تا کنون، بازار تقریباً ۶ درصد کاهش یافته و این موضوع می‌تواند به ظاهر عملکرد و رویکرد اقتصادی دولت چهاردهم آسیب بزند.

بزرگترین شوک بازار حذف شد

شاید بزرگترین ریسک تحمیلی به بازار سرمایه در سال ۱۴۰۲، به عدم تقارن اطلاعاتی و افزایش نرخ خوراک صنایع برگردد. اتفاقی که سبب شد بورس، روند صعودی خود را از دست دهد و از اردیبهشت سال گذشته، حتی یک روز خوش به خود نبیند. این نرخ سبب می‌شد تا سود بنگاه‌ها به شدت کاهش پیدا کند و حتی باعث شد برخی از شرکت‌ها زیان شناسایی کنند. پتروشیمی‌ها در ۵ ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۲، خوراک خود را با نرخ ۷ هزار تومان محاسبه می‌کردند که این قانون توسط دیوان عدالت اداری لغو شد. اتفاقی که سبب می‌شود شرکت‌ها تعدیل سنواتی داشته باشند و سودی که دولت برای جبران کسری بودجه می‌خواست، عاید خود شرکت‌ها شود.

با تغییر این قانون، پتروشیمی‌ها بیشترین سود را کسب کردند به طوری که پتروشیمی زاگرس بیش از هزار میلیارد تومان از هزینه‌هایش کاهش یافت. به جز دو گروه اوره و متانول سازان، خوراک گاز مصرفی باقی صنایع کمتر از ۶۰٪ هزینه را به شرکت‌ها تحمیل می‌کند. این بدان معنا است که افزایش سودآوری شرکت‌ها جهش قابل توجهی خواهند داشت.

ریزش-بورس

دلار نیمایی افزایش یافت

تفاوت نرخ دلار نیما با دلار آزاد، از دیگر دغدغه‌های تولیدکنندگان و صادرکنندگان بود. به این صورت که شرکت‌ها هزینه‌های خود را با دلار آزاد پرداخت می‌کنند ولی بازگشت ارز آ‌ن‌ها با دلار نیمایی دنبال می‌شود. واضحا بدون وجود هیچ دلیل بنیادی یا مدیریتی، سود شرکت‌ها کاهش می‌یافت و اثرات آن به خوبی روی تابلو قابل ردگیری بود. اما با انتخاب همتی به عنوان وزیر اقتصاد، کشتی‌بان را سیاستی دیگر آمد و نرخ نیمایی آهسته و پیوسته فاصله خود را با نرخ بازار آزاد کاهش داد و تا نزدیک ۴۸ هزار تومان نیز رسید. اگرچه مادامی که این اختلاف به طور کامل حذف نشود همچنان شرکت‌ها دچار خسران می‌شوند، اما واضحاً با مرور زمان و کاهش اختلاف، هزینه‌های تحمیلی به بنگاه‌ها نیز کاهش می‌یابد.

نرخ بهره کاهشی شد

یکی دیگر از پارامتر‌هایی که به عقیده کارشناسان سبب ریزش شاخص‌های بورسی شد، نرخ بهره بالا بود که به دنبال آن نرخ اخزا نیز روند افزایشی گرفت. نرخ سود بدون ریسکی که هر سرمایه‌گذاری را ترغیب می‌کند به جای ورود به بازار‌های مالی و قبول ریسک بالای آن، با خیالی آسوده اوراق را خریداری کرده و سودی بالای ۳۵ درصد نیز کسب کند.

حالا شاهد آن هستیم که نرخ بازدهی این اوراق از ۳۶ درصد، به حوالی ۳۰ درصد نزدیک شده که می‌توان با تاخیر زمانی، اثرات آن را در بازار سرمایه به وضوح مشاهده کرد. البته که این عدد همچنان جذاب بوده و صرفه سرمایه‌گذاری در سهام و تولید را کاهش داده است. اگرچه با توجه به شرایط فعلی کشور، کاهش بیشتر نرخ بهره کمی دور از انتظار است، اما جدیت دولت را در خصوص بنگاه‌های اقتصادی و اهمیت آن‌ها را به تصویر کشید.

گفتار درمانی

عدم موضع گیری‌های حمایتی و به موقع دولت سیزدهم و رئیس سابق سازمان بورس، باعث سلب اعتماد از مردم شده بود و چنین تفکری را القا می‌کرد که بازار سرمایه کوچکترین اولویتی در برنامه‌های دولت ندارد.

اما همتی به عنوان وزیر اقتصاد، صیدی به عنوان رئیس جدید سازمان بورس و حتی فرزین به عنوان رئیس کل بانک مرکزی، بار‌ها و بار‌ها از اهمیت بازار سرمایه سخن به میان آوردند و اهداف دولت را برای این بازار تبیین کردند.

رئیس بانک مرکزی انتشار ۲ میلیارد یورو اوراق صکوکا رزی برای طرح‌های توسعه شرکت‌های بورسی علی‌الخصوص در حوزه پتروشیمی و  معدن را دومین اقدام برای حمایت از بازار سهام اعلام کرد.

فرزین اضافه کرد: به عنوان اقدام سوم، ۱.۵ میلیارد یورو وام ارزی به شرکت‌های بورسی که درآمد ارزی و طرح‌های زودبازده داشته باشند، اعطا می‌شود تا از این طریق به افزایش صادرات آنها منجر شود.

یا همتی در جای دیگری به بزرگترین مشکل بازار پرداخت و گفت: سود شرکت‌های بورسی تقریبا نصف شده است که منشا آن قطعا تصمیمات دولت است. ما باید اعتماد را به بازار برگردانیم. حتی در خصوص افزایش نرخ نیما و مشوق‌های مالی و مالیاتی برای شرکت‌های بورسی نیز سخن به میان آورد.

تمام این سخنان و اقدامات واضحا باعث سبزی بورس می‌شدند؛ بورسی که از لحاظ ارزش دلاری، به ارزش سال ۱۳۹۸ برگشته و ارزندگی آن بر همگان محرز شده است.

حال اگر سایه تنش‌ها وجود نداشت، با تغییر تمام این متغیرها، شاخص کل باید حداقل ۳۰ درصد بالاتر از لحظه ورود پزشکیان به پاستور معامله می‌شد. اتفاقی که نه تنها رخ نداد بلکه در حال حاضر قریب به ۶ درصد افت را تجربه کرده است.

به نظر می‌رسد با کاهش تنش‌ها و بهبود بیش از پیش شرایط کلان اقتصادی، رشد‌های خوبی در انتظار شاخص‌های بورسی است؛ رشد‌هایی که از این اعداد خاطره می‌سازد.

انتهای پیام/

لینک کوتاه : https://ofoghsarmaye.ir/?p=45458

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

بایگانی شمسی