تاریخ : دوشنبه, 10 اردیبهشت , 1403 21 شوال 1445 Monday, 29 April , 2024

اخبار داغ

رشد نقدینگی تحت کنترل بانک مرکزی رشد شدید سهم بدهی بانکها در ترازنامه بانک مرکزی از ابتدای دولت بانک تجارت در فروردین 1403 جمعا 1698 فقره وام ازدواج و فرزندآوری پرداخت کرد پروانه فعالیت رسمی شرکت تعاونی نوآوران لوتوس پیروزی صادر شد امکان ایفای تعهدات صادراتی، از طریق بانک سامان اعلام برنامه‌های بانک مرکزی برای ‎تامین مالی ‎تولید چالش نرخ بهره بانکی ۴۰ درصدی و نبود نقدینگی بانک تجارت اولین برات الکترونیک سپامی را صادر کرد حذف کارت بانکی این شش بانک بانک سامان میزبان صادرکنندگان در نمایشگاه اکسپو ایران روابط‌عمومی‌ها برند سازمان را حفظ می‌کنند بسترسازی برای پرداخت کلیه تسهیلات خرد بانک توسعه تعاون از طریق تی تی پلاس برندگان دومین جشنواره بزرگ اصناف بانک تجارت معرفی شدند معرفی توانمندیهای نظام بانکی ایران در نشست با مدیران بانک مرکزی پاکستان مزایده عمومی املاک بانک سامان افزایش ۷۱ درصدی درآمد مالیاتی دولت در سال گذشته تداوم تأمین ارز واردات کالاهای اساسی اطلاعیه جدید بانک مرکزی درباره تخصیص ارز افزایش نرخ سود بین بانکی تکریم مدیر پیشین و معرفی سرپرست جدید مدیریت سرمایه انسانی بانک توسعه تعاون ورود ایران چک‌های ۵۰۰هزار تومانی به بازار

2

رشد ذخایر خارجی بانک مرکزی پس از 8 ماه

  • کد خبر : 39272
  • 26 فروردین 1403 - 17:52
رشد ذخایر خارجی بانک مرکزی پس از 8 ماه
بررسی روند ذخایر خارجی بانک مرکزی نشان می‌دهد با وجود افت متوالی این ذخایر از ابتدای سال 1402، در دو ماه آذر و دی این سال حجم آن‌ها مقداری افزایش یافته است. با این حال سهم این دارایی‌ها به کمتر از نیمی از پایه پولی رسیده و رشد نقطه به نقطه آن‌ها همچنان منفی است.

به گزارش سرویس بانک افق سرمایه؛ خالص دارایی‌های خارجی بانک مرکزی یکی از اجزای پایه پولی است که ذخایر ارز و طلای بانک مرکزی را نشان می‌دهد. اهمیت این جزء از این نظر است که می‌تواند میزان ذخایر ارزی بانک مرکزی را مشخص کند.

سهم دارایی‌های خارجی به کمتر از 50 درصد پایه پولی رسید

 پایه پولی پول پرقدرت بانک مرکزی است که در ازای دارایی‌های این بانک به بیرون منتشر می‌شود و توانایی خلق چند برابر پول بیشتر را دارد. یکی از این دارایی‌ها دارایی‌های خارجی نام دارد که یا به صورت ذخایر طلای بانک مرکزی است یا ذخایر ارزی که از صادرات نفتی و غیر نفتی کشور حاصل می‌شود و درآمدهای دیگر ارزی. اما معمولا آنچه در ذخایر خارجی دچار تغییر می‌شود ذخایر ارزی است. یک شیوه بررسی تغییرات این ذخایر سهم آن‌ها از پایه پولی است.

 بررسی روند سهم دارایی‌های خارجی از پایه پولی از سال 1398 نشان می‌دهد این دارایی‌ها همواره سهم بالایی از پایه پولی را تشکیل می‌داده‌اند. به طوری که سهم آن‌ها در اسفند 1399 به 102.5 درصد رسیده که بیشترین سهم آن‌ها از پایه پولی از ابتدای سال 1398 است. اما از ابتدای سال 1400 سهم این دارایی‌ها از پایه پولی روندی کاهشی به خود گرفت و در نهایت در آبان 1402 ذخایر ارز و طلای بانک مرکزی تنها 42.6 درصد از پایه پولی را تشکیل دادند که در مقایسه با سال‌های اخیر بسیار کاهش یافته بود.

 با این حال در دو ماه آذر و دی ماه 1402 سهم دارایی‌های خارجی از پایه پولی مجددا افزایش یافت و در آذر به 43.8 درصد و در دی به 45.7 درصد رسید.

 اما در کنار سهم از پایه پولی رشد نقطه به نقطه این دارایی‌ها نیز می‌تواند تصویر خوبی از تغییرات آن‌ها دهد.

030119

افزایش حجم دارایی‌های خارجی پس از 8 ماه افت متوالی

 رشد نقطه به نقطه تغییر نسبت به ماه مشابه سال قبل را می‌سنجد. مقایسه رشد نقطه به نقطه خالص دارایی‌های خارجی بانک مرکزی در مقایسه با رشد پایه پولی نشان می‌دهد با وجود روند صعودی رشد پایه پولی رشد ذخایر خارجی از ابتدای سال 1399 روندی نزولی داشته است.

 رشد پایه پولی از 23.6 درصد در فروردین سال 1398 به 31.7 درصد در دی ماه 1402 رسیده است. رشد نقطه به نقطه خالص دارایی‌های خارجی نیز از 1.7- درصد در فروردین سال 1398 به 58.8 درصد در خرداد 1399 رسیده که بیشترین نرخ رشد آن در پنج سال گذشته بوده و پس از آن روندی نزولی یافته به طوری که در آبان 1402 به 27.2- درصد رسیده است. به عبارت دیگر در این ماه حجم ذخایر به 429 هزار میلیارد تومان رسید که نسبت به آبان 1401 به میزان 27.2 درصد افت کرده بود.

 اما گزارش‌های بانک مرکزی حاکی از این است که در دو ماه آذر و دی 1402، حجم ذخایر خارجی بانک مرکزی پس از 8 ماه کاهش اندکی افزایش یافته است. حجم این دارایی‌ها در آذر ماه به 448 هزار میلیارد تومان و در دی ماه به 470 هزار میلیارد تومان رسید. با این حال رشد نقطه به نقطه این دارایی‌ها همچنان منفی بوده و در دی ماه 1402 به 14.7- درصد رسیده است.

 برخی کارشناسان افت متوالی حجم ذخایر خارجی در ماه‌های اخیر را بازتابی از دخالت ارزی بانک مرکزی در بازار می‌دانند. هرچند این نهاد حاکمیتی پولی در ماه‌های گذشته اعلام کرد که با وجود افت ذخیره ریالی این دارایی‌ها ذخایر دلاری ارز در حال افزایش است.

030119

انتهای پیام/

لینک کوتاه : https://ofoghsarmaye.ir/?p=39272

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

بایگانی شمسی